Projecten

Geroflat, Zeist

Aannemer: Van Ieperen Groep
Architect: Van Schagen Architekten
Opdrachtgever: Seyster Veste
Referentie: W125481

De N.V. Gero fabriek werd in 1912 opgericht met het doel messen, lepels, vorken en aanverwante artikelen te fabriceren in een ander metaal dan zilver en in typisch Nederlandse modellen. Onder de merknaam Gero produceerde men bestek in diverse modellen. De Gerofabriek is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vooraanstaande leverancier van bestek en pannen. De fabriek in Zeist sloot in 1974 haar deuren maar het Gerodorp, gebouwd voor werknemers, bestaat nog steeds. Onderdeel hiervan is de in 1970 gerealiseerde Geroflat.

De rijke historie van het merk Gero zorgde voor inspiratie bij Van Schagen Architekten bij de renovatie van het 45 jaar oude pand. Als belangrijke blikvanger gelden de door VMG gemonteerde paneelhekken. Deze zijn voorzien van een opvallende okergele kleur en uitgevoerd met een bijzondere perforatie. Als repeterend motief is hiervoor gebruik gemaakt van de afbeelding van een gestileerd kinderbesteksetje bestaande uit mesje, vorkje en lepeltje. Hele generaties zijn bij de geboorte van een baby verrast met een dergelijk bestekje.

De Geroflat maakt deel uit van een hoekig gevormde slinger van opeenvolgende grootschalige galerijcomplexen. Vanwege het eenduidige rechthoekig volume in combinatie met de omgaande galerijvloeren en hekwerken heeft het een krachtige uitstraling. Seyster Veste heeft o.a. besloten de hekwerken te vervangen. Van Schagen architekten stelt voor alleen de huidige beplating te vervangen voor een nieuwe gemoffelde stalen beplating. Door deze voor de bestaande balusters en leuning langs te laten lopen is op een eenvoudige en uniforme manier huidige en toekomstige hoogte problemen (wanneer men besluit galerij op te hogen) op te lossen. Bovendien wordt op deze wijze het autonome, krachtige beeld versterkt. De beplating is uitgevoerd in een okergele kleur met perforaties van het Gero bestek, als verwijzing naar de oorspronkelijke eigenaar/ oprichter van het gebouw.  

Versteeg Metaal Groep heeft tijdens dit project actief meegezocht naar oplossingen. Het idee van de architect is hierdoor financieel en technisch uitvoerbaar geworden. Zo was er bijvoorbeeld een bijzondere uitdaging bij de montage van de okergele platen, deze moesten tegen de bestaande constructie gemonteerd worden. Dit vroeg om zeer nauwkeurige detaillering. Daarnaast heeft Versteeg Metaal Groep een belangrijke rol gespeeld tijdens de lean-sessie: hierbij is o.a. de planning, uitvoering en samenwerking binnen het geheel afgestemd en geoptimaliseerd. Het is belangrijk dat hierbij alle partners inventief en efficiënt te werk gegaan door de beste oplossingen te kiezen binnen het vastgestelde budget.

Om de uitvoerbaarheid van het ontwerp te optimaliseren heeft Versteeg verschillende proeven gedaan om de uitvoerbaarheid van het ontwerp te optimaliseren. Hierbij hebben o.a. testen plaatsgevonden ten behoeve van het bouwbesluit. De sterkte en uiteraard de veiligheid van het hekwerk zijn hierbij steeds leidend geweest.

VMG heeft voor de Geroflat ruim 6 kilometer beplating en luifels gerealiseerd!

Samen een project starten?