Projecten

Stationsplein, Ede

Aannemer: Bouwbedrijf Nap
Architect: MIX architectuur
Referentie: W094871

VMG Versteeg Metaal Groep produceerde en monteerde voor de balkons van 28 appartementen glashekken voorzien van gelaagd glas met Vanceva-folie.

MIX architectuur vertelt over het gebouw en de hekwerken: ‘Het lineaire gebouw vormt een heldere begrenzing van de grote pleinruimte en ligt verankerd in de situatie door een dubbele oriëntatie. De lange gevel richt zich op het Stationsplein en de zon. De kop van het gebouw richt zich duidelijk op de Stationsweg.

Door een aantal grote gebaren als de terugliggende toplaag, de transparante, ingekaderde gevel met de gekleurde terrassen en de expressieve kop van het gebouw ontstaat er een boeiende sculptuur met een expressieve uitstraling. Hierdoor krijgt de neutrale pleinruimte een sterke, nieuwe impuls.

Om het gebouw nog boeiender te maken zijn er binnen de sculptuur een aantal contrasten uitgewerkt in detaillering en materialisering. Als basis wordt er een donkere strengperssteen gebruikt waardoor het gebouw een stoere uitstraling krijgt. De grote uitsparingen in de kop en aan het plein krijgen juist een transparante en lichte uitwerking door veel glas en witte gevelvlakken toe te passen. Hierdoor opent het gebouw zich naar het plein en de zon. De verspringende terrassen met de drie expressieve kleuren geven het gebouw iets frivools.

Er is veel zorg besteed aan de detaillering van de terrassen. Deze zijn sterk beeldbepalend. Te vaak zien we dat bij de uitwerking van balkons de combinatie van de balkonplaat met hekwerken, balusters en hemelwaterafvoeren te fragmentarisch wordt opgelost. Hier wilden we abstracte, gekleurde doosjes aan de gevel zonder dat de aandacht werd afgeleid door technische details. De strakke detaillering van de VMG-hekwerken waarbij de balusters achter de hekwerken staan in combinatie met het detail van het gekleurde, glazen hekwerk dat voor de balkonplaat loopt gaf precies het beeld dat we zochten.’

Architect: www.mix-architectuur.nl

(fotografie: MIX architectuur)

Samen een project starten?