Projecten

Kunstwerk 'I Will Survive', Hardenberg

Architect: Kunstenaar Martijn Sandberg
Referentie: W074566

Met een afmeting van 25 meter breed en bijna 3 meter hoog is het kunstwerk dat Martijn Sandberg heeft ontworpen voor het LOC gebouw in Hardenberg een echte blikvanger. Voor de monumentale trap van de hoofdingang naar de scholengemeenschap verrijst een imposante rij goudkleurige stalen spijlen waarin een tekst is gevormd: I will survive.

“Ik wilde mijn werk een positieve boodschap meegeven,” zegt Sandberg. “Het lijkt op een hek, maar heeft niet die functie. Het is kunst. In dit geval kunst die het publiek toespreekt.”

Het voorstel van Sandberg om het kunstwerk te plaatsen tegenover de trappen van de entree aan het Mulopad, baseerde hij op het actieve, bruisende karakter van het opleidingencentrum in relatie tot de ernaast gelegen oude begraafplaats Nijenstede. Dat je vanaf de trappen zou uitkijken over het aangrenzende kerkhof vond hij niet macaber, in tegendeel: “Het contrast tussen leven en dood, activiteit en inactiviteit sprak me aan.”

De vrijstaande spijlen lijken als het ware uit de grond te komen. Op nauwkeurig berekende plaatsen zijn op de spijlen verdikkingen gelast. Die blijken van een afstand bezien woorden te vormen: ‘I will survive’. Bij de één roept dit associaties op met de discohit van Gloria Gaynor uit de jaren zeventig, iemand anders ziet er simpelweg een aanmoediging in. “Het is peptalk,” beaamt Sandberg, “en tegelijkertijd een hedendaagse variant op de Latijnse spreuk ‘Ars longa, vita brevis’, ofwel de kunst duurt lang, het leven kort.”

De reliëftekst is niet de enige visuele speling in het kunstwerk. De vierkante spijlen zijn gedraaid geplaatst, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. Van welke kant je er ook naar kijkt, van voren, van opzij of zelfs van boven, nergens is het aanzicht vlak. Als de zon erop schijnt, wordt de tekst als schaduw op de grond geprojecteerd. Een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp, dat bij nader inzien vele kanten blijkt te hebben. Dat is precies waar Sandberg naar streeft: “Ik maak werk dat niet meteen consumeerbaar is. Aan kunst moet je altijd wennen. Het moet vragen blijven oproepen.”

(Bron: www.msandberg.nl)

VMG produceerde, leverde en monteerde het kunstwerk.
Afmetingen: (lxhxb) 24.9m x 2.94m x 0.2m.
Materiaal: goud metallic verzinkt staal

Samen een project starten?